Historie

Sociëteit “Burgerlust” is rond 1839 gebouwd aan het Valkhofplein. Tot halverwege de 20ste eeuw lag het gebouw “Burgerlust” aan het voormalige steilste straatje, van Nijmegen, de Lindenberg.

De sociëteit “Burgerlust” was opgericht om, voor de burgers van Nijmegen, muziekuit-voeringen, toneeluitvoeringen ten gehore te brengen.

In 1944 hebben de Duitsers het pand omgebouwd tot een fort. Het pand heeft de tweede oorlog goed doorstaan. Echter in 1955 heeft men besloten het pand te slopen.

Uit de oprichtingsvergadering is onderstaande tekst ontleend:

“de aardsche zorgen voor een wijle …vergeten en zich … opheffen tot eene hoogere sfeer, waarin een gevoel van rust, vrede, eensgezindheid en harmonisch samengaan, de overspannen zenuwen weer tot kalmte brengt”.

En dit is nu precies datgene wat ik u bij B&B Burgerlust wil bieden. De zorgen vergeten, je rustig, vredig en harmonisch voelen en genieten van het leven. De combinatie met Bed and Breakfast Burgerlust was direct gemaakt.

B&B “Burgerlust” in huidige vorm:

B&B Burgerlust is gehuisvest in een pand dat gebouwd is in het jaar 1891.

In 1926 is het huis verkocht aan twee dames zonder beroep, zoals in de acte staat omschreven. Dit voor een bedrag van slechts FL. 4100,00.

Het pand is in 1936 overgegaan in andere handen. Een handelsreiziger heeft het huis gekocht. De erven, van de handelsreiziger, hebben het pand verkocht in 1955.

De toenmalige eigenaresse heeft het pand in 1988 verkocht aan een kantinemedewerker. Een orthopedisch schoentechnicus kocht het in 1992 aan. In 2002 heb ik het pand aan de Stijn Buysstraat aangekocht.

In al die jaren heeft het huis een woonfunctie gehad. Pas in januari 2009 zijn de eerste ideeën gekomen om een Bed & Breakfast te starten. In februari 2010 is de verbouwing van het pand begonnen en in april 2010 zijn de eerste gasten gearriveerd.

Vanaf dag één mag B&B Burgerlust zich verheugen op voldoende belangstelling. Belangstelling die steeds blijft toenemen. Via mond tot mond reclame komen er steeds nieuwe gasten. Steeds meer gasten weten ons nu ook te vinden via internet. Regelmatig hoor ik dat de verwachting en de inhoud van de website in goede overeenstemming zijn. Er zijn veel vaste gasten die wekelijks of maandelijks B&B Burgerlust weten te waarderen.

Moge er nog vele gasten komen. Uiteraard wil ik u graag verwelkomen in B&B Burgerlust. U bent in ieder geval van harte welkom.